Pora na koncentrat kawowy

Pora na koncentrat kawowy

Witajcie Kochani!

Jak wiadomo dobrze przygotowany koncentrat pozwoli na szybkie zrobienie dobrej kawy. Koncentrat taki można trzymać nawet długie miesiące w lodówce. Dzisiaj przedstawie wam dwa przepisy:

  1. Koncentrat ten jest mocniejszy i bardziej wyrazisty posiada smak, starcza na około 28 porcji. Kawę wsypujemy do ekspresu (około 225 g drobno zmielonej kawy) i zaparzamy. Następnie studzimy, przechowujemy w szklanym dzbanku z pokrywką.  Następnie gotowy koncentrat (około 30 ml)  wlewamy do rozgrzanego kubka i zalewamy wrzątkiem.
  2. Koncentrat z zimną wodą jest dla smakoszy łagodnej i kwaskowatej kawy. Starcza na około 16 porcji. 4 szklanki zimnej wody wlewamy do miski, a na powierzchni rozsypujemy 225g drobno zmielonej kawy i czekamy, aż nasiąknie wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do ciemnego miejsca. Następnie do ekspresu wkładamy filtr i umieszczamy go nad dzbankiem. Przelewamy koncentrat z miski do filtra. A przefiltrowany koncentrat wstawimy do lodówki.   Przygotowanie kawy polega na wlaniu do zagrzanego kubka 30 ml koncentratu i zalania wrzątkiem do pełna.

Koncentraty są proste do zrobienia i skuteczne kiedy nie mamy czasu na robienie jakieś wymyślnej kawy. Są też skuteczne kiedy szykujemy się na imprezę, lepiej zrobić jeden wrzątek i dolać do koncentratu – niż np 15/20 kaw pod rząd 😉 Polecam spróbować, a nie pożałujecie.

Pozdrawiam Molcia :*

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *