Miętowy eksperyment

Witam Was Kochani!

Dzisiaj pora na kolejną kawę w serii. A jaka to będzie tym razem kawa? Jak z nazwy postu można się domyśleć zawierać będzie ona nutę mięty. Otóż dzisiaj kawa smakowa a dokładnie kawa czekoladowo-miętowa. Nim zamieszczę przepis wspomnę tylko, że przy parzeniu tych kaw musimy zwrócić uwagę na to, iż będzie to trwało trochę dłużej. Ze względu na dodatki woda może wolniej przepływać – jednak smak wyrównuje wszystkie minuty czekania.

Ta lekko aromatyczna kawa jest idealna po obiedzie. Może służyć również jako podstawa do tradycyjnej Mokki czy też innych kaw, wedle naszego uznania.

Skład:

  • 225g kawy pełnoziarnistej
  • 2 łyżki aromatu miętowego (lub garść świeżej mięty pieprzowej)
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao

Mieszanka ta starcza na średnio 16 porcji. A sposób przygotowania jest następujący:

W małej miseczce mieszamy kawę oraz aromat. Rozkładamy na blaszce i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 95 stopni. Mielimy i przesypujemy do średniej miseczki, następnie dodaje kakao i mieszamy. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku w lodówce. A kiedy już parzymy kawę – stosujmy jedną łyżkę na kubek wody.

1 porcja kawy zawiera: 45 kalorii, 3g węglowodanów, 1g białka, 4g tłuszczu (70% kalorii zawarte jest w tłuszczu), 0g cholesterolu, 8mg sodu, 188mg potasu, 147mg kofeiny – pod warunkiem że stosujemy kawę normalną.

Zachęcam do skosztowania, a nie pożałujecie 🙂

Pozdrawiam Was, Molcia :*

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *