English Breakfast

English Breakfast

Witajcie Kochani!

Może nie pora teraz na śniadanie, ale chce zaserwować wam przepis na pyszną kawę dobrą do śniadania. Połączenie fig z ziarnami kawy to po prostu magia. Prosta w przygotowaniu, proporcje starczają na przynajmniej miesięczny zapas kawy. A o to przepis:

  • 110g świeżych fig (4 – 6 sztuk)
  • 220g pełnoziarnistej kawy Mysore (bardzo trudno dostępna kawa) lub Kenia AA albo etiopska
  • 220g pełnoziarnistej kawy kolumbijskiej

Ilość porcji to około 32 kawy. A sposób przygotowania też nie jest zbytnio skomplikowany. Figi myjemy i kroimy na plasterki o grubości max 0,5 cm. Pieczemy je następnie w temperaturze 150 stopni przez około 1,5/2h, aż będą całkowicie suche i popękane. Kawę mieszamy z kawałkami fig. Mielimy i zaparzamy jak zwykle. Mieszankę najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażalniku, maksymalnie do 2 miesięcy od sporządzenia mieszanki.

Tradycyjnie 1 porcja zawiera: 8 kalorii, 1g węglowodanów, śladowe ilości białka, śladowe ilości tłuszczu, 0 cholesterolu, 8mg sodu, 128mg potasu, 139mg kofeiny (gdy stosujemy tradycyjną normalną kawę).

Skosztujcie, nic nie stracicie 😉

Pozdrawiam, Molcia 😉

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *