Amaretto Coffee

Amaretto Coffee

Witam Was!

Pierwszy raz kawę Amaretto piłam 10 lat temu na wyjeździe u znajomych w Kościerzynie. Ale nie byłą to wersja, którą wam dzisiaj przedstawię. Wtedy piłam to z trunkiem – bardzo dobrze rozgrzewa. Dzisiejsza kawa jest ciemna o bogatym smaku z lekką nutą migdałową.

Skład:

  • 110g migdałów posiekanych w plasterki
  • 220g kawy kolumbijskiej
  • 110g kawy Italian roast
  • zapach migdałowy

Migdały wysypujemy na blachę i prażymy jakieś 10 minut w temperaturze 160 stopni, aż lekko zbrązowieją. Dobrze mieszam ziarna kawy z płatkami migdałów i mielimy. Zmieloną kawę wsypujemy do ekspresu, licząc łyżkę stołową na kubek. A do wody dodajemy pół łyżeczki zapachu migdałowego.

1 porcja zawiera: 17 kalorii, 1g węglowodanów, śladowe ilości białka, 1g tłuszczu (61% kalorii z tłuszczu), O cholesterolu, 6mg sodu, 109mg potasu, 104mg kofeiny.

Spróbujcie, bo warto 🙂

Pozdrawiam, Molcia 🙂

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *